غفلتی كه باید جبران شود

سالانه ۵٫۷ میلیارد متر مكعب بیلان منفی سفره های آب زیرزمینی داریم

سالانه ۵٫۷ میلیارد متر مكعب بیلان منفی سفره های آب زیرزمینی داریم خرید و فروش حیوان خانگی: كردستان معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگل های مراتع كشور، گفت در مقطعی شاید غفلت وجود داشته و الان هم هست چونكه سالانه حدود پنج و هفت دهم میلیارد مترمكعب بیلان منفی سفره های آبی زیرزمینی داریم، آبی كه در مدت ها ذخیره شده و بی مهابا برداشت می نماییم، بدون اینكه تغذیه ای صورت گیرد به همین خاطر اجرای این پروژه ها می تواند نقش موثری در كاهش این برداشت غیراصولی داشته باشد.


خسرو شهبازی امروز(3 خرداد) در جریان سفر به کردستان از چندین طرح آبخیزداری و آبخوان داری استان بازدید کرد و هدف از این سفر را بررسی وضعیت پروژه های مهم مرتبط به آبخیزداری و منابع طبیعی دانست و اظهار نمود: در این سفر از پروژه پارک آبخیز بالا دست شهر سنندج که می تواند نقش مؤثری در کنترل سیلاب و گردشگری منطقه داشته باشد و به تغذیه چشمه سارها کمک نماید بازدید شد و مشاهده شد که کارهای خوبی صورت گرفته است.
وی به بازدید از طرح آبخوان داری دشت دهگلان و قروه اشاره نمود و اضافه کرد: پروژه دهگلان هم تأثیر بسزایی در تغذیه سفره های آب زیرزمینی داشته بطوریکه بررسی ها نشان میدهد بسیاری از سفره های زیرزمینی از حالت بحرانی خارج شده اند.
شهبازی اهمیت اجرای پروژه های آبخیزداری را مهم دانست و اشاره کرد که طرح های آبخیز و آبخوان داری برای جلوگیری از فرونشست زمین و توسعه بخش کشاورزی و پایداری کشاورزی بسیار مؤثر خواهند بود.
معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگل های مراتع کشور، در ادامه از پروژه آبخیزداری و آبخوانداری حوضه آبخیز چمقلو در قروه بازدید کرد و اظهار داشت: این پروژه که با هدف مدیریت ریسک سیلاب و کاهش هدر رفت جریان های سطحی، افزایش زمان تمرکز حوضه و تخلیه تدریجی سیل بمنظور سازگاری با سیلاب، تغذیه مصنوعی سفره های آب زیرزمینی دشت دهگلان به میزان ۸ میلیون مترمکعب با ۸ درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجرا شدن است.
وی ذکر کرد: کنترل فرسایش و ممانعت از انتقال رسوب به پایین دست، ایجاد فرصتی در طبیعت بمنظور استقرار پوشش گیاهی، گسترش چشم اندازهای طبیعی و گردشگری در حوضه از دیگر اهداف اجرای این پروژه شمرده می شود.
معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگل های مراتع کشور، بیان کرد: حوضه آبخیز چمقلو با مساحت ۷۳ کیلومتر مربع شامل ۸ زیر حوضه در پنج روستا همچون قلعه لان، پیرباباعلی، جامه شوران، چمقلو، تازه آباد خلیل و تازه آباد جامه شوران با جمعیت ۲ هزار و ۶۶ نفر و تراکم جمعیتی ۲۹ نفر در کیلومتر مربع است.
شهبازی اضافه کرد: در این عرصه برداشت از سطح آب های زیرزمینی بوسیله ۴۲ حلقه چاه و ۱۳ چشمه و ۶ رشته قنات صورت می پذیرد، پس با توسعه کشاورزی افت سطح آب های زیرزمینی به مقدار ۳۶ متر نسبت به سال مبنای اندازه گیری تا کنون در حوضه به وجود آمده است.
وی عنوان کرد: بر همین مبنا اهمیت کشاورزی بعنوان یک اصل در توسعه پایدار کشور و همین طور سیر قهقرای سطح ایستایی منطقه و هدر رفت خاک در نظر گرفته شده و الزامات به کارگیری اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری را در حوضه بیش از پیش نمایان ساخته است. بنا بر این در سال ۹۸ پروژه راه اندازی ۷ مورد بند حاکی از محل صندوق توسعه ملی با اعتبار مصوب شده ۴۳ میلیارد و ۲۴۴ میلیون ریال و تخصیص یافته ۳۳ میلیارد ریال در شهرستان قروه اجرا شد که از قابلیت های باارزش این پروژه می توان به نفوذ سالانه ۸ میلیون مترمکعب رواناب به ابخوان دشت دهگلان اشاره نمود.
شهبازی در جریان بازدید از این طرح هم به مزیت های آن اشاره داشت و اظهار داشت: در این پروژه 7 بند طراحی شده که در بستر رودخانه است و می تواند تغذیه داشته باشد پس باتوجه به کارهایی که شده اعتبارات مناسبی برای توسعه این بخش ها و پوشش گیاهی مراتع و جنگل های استان در نظر گرفته خواهد شد.
اعتباراتی از صندوق توسعه ملی
وی با اعلان اینکه تامین منابع آب و فرسایش خاک همچون وظایف مهم سازمان است، اضافه کرد: در دو سال قبل و امسال از محل صندوق توسعه ملی که منابع آن برای نسل های آینده در نظر گرفته شده و فقط برای کارهای خاص از آن هزینه می شود، اعتباراتی برای این طرح ها اختصاص داده شده است.
شهبازی با اشاره به اهمیت پروژه های آبخیزداری، اشاره کرد: خوشبختانه از کارهای با اهمیت کشور پس از مسایل نظامی، آبخیزداری و آبیاری تحت فشار هستند که هر دو مرتبط به آب است. این دو بخش در بودجه کشوری در کار اجرایی نمود خوبی دارند پس سال قبل 150 میلیون یورو و امسال هم صد میلیون یورور اعتبار از صندوق توسعه ملی اختصاص یافت.
این مقام مسئول اظهار داشت: با برنامه ریزی که انجام می شود امید داریم به سمتی برویم که از سیلاب ها جلوگیری کرده و آب در مخازن زیرزمینی تغذیه شوند.
غفلتی که باید جبران شود
براساس اظهارات شهبازی در مقطعی شاید غفلت وجود داشته و الان هم هست چونکه سالانه حدود پنج و هفت دهم میلیارد مترمکعب بیلان منفی سفره های آبی زیرزمینی داریم، آبی که در مدت ها ذخیره شده و بی مهابا برداشت می نماییم، بدون اینکه تغذیه ای صورت گیرد به همین خاطر اجرای این پروژه ها می تواند نقش موثری در کاهش این برداشت غیراصولی داشته باشد.
وی در ادامه برآورد اولیه از طرح مربوط را عنوان نمود و اظهار داشت: برآورد اولیه بر طبق کاری است که صورت می گیرد چونکه بهترین نقطه از نظر تغذیه در بستر رودخانه ها بوده به شرطی که لایه غیرقابل نفوذ در زیر بستر نباشد که آب نفوذ کند به سفره و یا در سنوات گذشته اثرگذار باشد و مطالعات ژئوفیزیک بطور کامل صورت گیرد.
شهبازی با تاکید بر اینکه اجرای چنین طرح هایی کار خوب و نابی است در کشور، عنوان کرد: به سبب اینکه زمینی از بین نرفته و از بستر خود رودخانه بوده که نشان میدهد آبرفت است و نفوذپذیری بالایی دارد.
وی همین طور از ذخیره شده 430 میلیون مترمکعب پشت سازه ها اشاره و بیان کرد: ما دنبال جمع آوری آب در پشت سازه ها نیستیم چونکه نفوذ در پشت سازه ها اهمیت دارد و باید یک و تا دو میلیون مترمعکب آب نفوذ کند تا بازدهی مناسبی را مشاهده کرد.
تأکید بر رعایت استانداردهای فنی
شهبازی با اشاره به پروژه های مرتبط دراین زمینه، اشاره کرد: این یکی از کارهای اثرگذار می باشد که انجام شده و باید به نکات فنی پروژه چون در معرض اصلی سیلاب قرار دارد و در بستر رودخانه واقع شده توجه گردد.
براساس گفته های وی باید در بحث کوبیدگی اقدام گردد و هم اکنون بنظر می رسد زیادی ریخته شده و باید فواصل بارها کمتر و کوبیدگی بیشتر شود چونکه در معرض مستقیم سیلاب است. اگر یک سازه از بین برود مابقی نیز از بین می روند و لطمه می زند به پایین دست ها که سیل لرستان و خراسان شمالی از این نوع تیپ ها بوده که رعایت نشده است.
معاون آبخیزداری کشور تاکید کرد که در بحث کوبیدگی و مسایل فنی دقت کافی شود و مهندس مشاور مطالعات را بازبینی مجدد کند که استواری کافی داشته باشد، هم سرریز باید به شکلی باشد که آب از روی بدنه رد نشود و هم بدنه محکم باشد که مشکل ساز نشود در آینده.
جهش تولید و حفاظت از منابع آب
شهبازی در ادامه به اعتبارات اختصاص یافته برای پروژه های مربوط پرداخت و بیان کرد: سال قبل 50 میلیارد تومان نقد ارسال شد برای استان باتوجه به اهمیت کار، امسال هم اعتبارات اختصاص داده خواهد شد و بطور خاص کردستان را مدنظر داریم که اشتغالزایی و تولید را در خود دارد.
وی با اشاره به سال جهش تولید و نقش آبخوان ها در رونق تولید، اضافه کرد: از آب استحصال و تولید شده در این پروژه ها، مردم می توانند بهره ببرند و یکی از محورهایی که در سال جهش تولید در بخش کشاورزی و تولید اثر خواهد داشت همین تامین آب است که عاملی برای تامین مواد غذایی کشور شمرده می شود.
شهبازی توجه به تامین مواد غذایی را مهم دانست و تصریح کرد: دقت دراین زمینه لازم است خصوصاً امسال باید به شکلی پیش رفت چونکه خیلی از کشورها به سبب کرونا محصولات خودرا در بازار عرضه نمی کنند در این راستا باید از نظر تامین مواد غذایی مشکلی نداشته باشیم.
به گفته معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگل های مراتع کشور، آبخوان داری و تغذیه سفره ها و برداشت از این آب ها برای توسعه کشاورزی، یکی از کارهای مهمست و باید تداوم داشته باشد.




منبع:

1399/03/03
22:06:20
5.0 / 5
2874
تگهای خبر: آب , پوشش گیاهی , جنگل , حفاظت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵
خرید و فروش حیوان خانگی خرید و فروش حیوان خانگی
petfind.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خرید و فروش حیوان خانگی محفوظ است

خرید و فروش حیوان خانگی

انواع حیوانات خانگی و لوازم و خوراک