فاضلاب شهری، بلای جان رودخانه ها

فاضلاب شهری، بلای جان رودخانه ها خرید و فروش حیوان خانگی: گنبدكاووس - ورود فاضلاب های شهری به دو رودخانه ؛گرگانرود؛ و ؛قره سو؛ واقع در شمال و جنوب شهر گنبدكاووس این دو رودخانه قدیمی و زمانی پرآب این شهر را به ورطه نابودی كشانده است.


به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایرنا، باآنكه در دهه های گذشته و با هدایت فاضلاب های شهری و گاهی صنعتی به سمت رودخانه ها اولین گام برای نابودی این آبراه های طبیعی برداشته شد اما در ادامه با احداث سدهای مختلف بر روی آن ها، عملا شریان حیاتی رودخانه ها بریده شد.
كاهش نزولات آسمانی و متعاقب آن خشكسالی ها درسال های اخیر و در كنار آن گسترش بی رویه عرض و طول شهرها و رشد جمعیت شهرنشینی به واسطه توسعه بخش صنعت و مهاجرت روستاییان به شهرها، جملگی عاملی شدند تا چهره رودخانه های پیرامون شهرها همچون شهر گنبدكاووس با ورود بیشتر فاضلاب های شهری به كلی تغییر كند.
علاوه بر سیمای بسیار زشت و نازیبای این رودخانه ها كه در ورودی شهر تاریخی و مرزی گنبدكاووس واقع اند و هر روز شهروندان و گاهی رانندگان خودروهای ترانزیتی آن را مشاهده می كنند، بوی تعفن ناشی از ورود فاضلاب های خانگی و شهری و افزایش بی رویه شمار حشرات و جوندگان موذی ساكنان اطراف این دو آبراه طبیعی را آزرده كرده است.
درسال 1349 اولین سد با نام وشمگیر كه اكنون در حوزه جغرافیایی شهرستان آق قلا واقع است با حجم مخزن 96 میلیون متر مكعب بر روی رودخانه گرگانرود احداث شد و در سال 1380 سد گلستان با حجم مخزن 86 میلیون مترمكعب و چند سال بعد از آن سد بوستان هم با حجم مخزن 54 میلیون متر مكعب بر روی رودخانه گرگانرود احداث شد كه هردو در مناطق بالادست شهر گنبدكاووس قرار دارند.
رودخانه گرگانرود كه زمانی از پر آب ترین رودخانه ها در سطح استان گلستان بود، از رشته كوه آلا داغ در خراسان شمالی سرچشمه گرفته و بعد از طی ۲۵۰ كیلومتر به دشت گرگان رسیده و در ادامه با استفاده از خواجه نفس در حومه بندرتركمن به دریای خزر می ریزد.
رودخانه قره سو هم از كوه های النگ واقع در رشته كوه البرز شرقی در نواحی جنوب و شرق استان گلستان سرچشمه می گیرد، سر شاخه های زیادی دارد، كه یك سرشاخه آن در جنوب شهر گنبدكاووس واقع است و درسال های نه چندان دور اراضی كشاورزی زیادی از آن بهره مند می شد.
این دو رودخانه كه از رودخانه های نسبتا دائمی منطقه به شمار می رفتند و در بیشتر ایام سال آب داشتند، درفصل تابستان و گرمای آن محلی برای شنای تعداد زیادی از نوجوانان و جوانان شهر گنبدكاووس بودند اما اكنون جز فاضلاب های شهری و بوی تعفن آن، چیزی در آنها دیده نمی گردد.
یكی از شهروندان ساكن در اطراف رودخانه گرگانرود به ایرنا اظهار داشت: بیشتر فاضلاب شهری گنبدكاووس با استفاده از كانال های هدایت آب های سطحی و زیرزمینی احداث شده، از دو محله سیدآباد و آخوند آباد وارد رودخانه می گردد.
رضا سرگزی اضافه كرد: ورود فاضلاب های خانگی و شهری به رودخانه گرگانرود كه در گذشته پر آب بود، زیاد احساس نمی شد اما اكنون كه آبی در این رودخانه وجود ندارد و از سویی حجم فاضلاب ها هم زیاد شده، اثرات سوء آن كاملا محسوس است.
وی ادامه داد: چهره ورودی رودخانه گرگانرود در این دو محله با ورود فاضلاب های شهری بسیار زشت شده و بوی تعفن انواع زباله های موجود در فاضلاب ها هم تا شعاع چند صد متری، اهالی محل را آزار می دهد.
سرگزی افزود: مسئولان شهری باید فكری به حال این فاضلاب ها بكنند و حداقل هر چند وقت یكبار نسبت به رفت و روب كانال های فاضلاب و جمع آوری زباله ها اقدام نمایند باآنكه برخی اهالی زباله های خویش را در این كانال ها و درحاشیه رودخانه گرگانرود می ریزند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست گنبدكاووس در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: ورود فاضلاب های خانگی و شهری به رودخانه ها در وهله نخست غیر قانونی است و در وهله دوم به میزان آلایندگی آنان بستگی دارد كه برپایه مشاهدات فعلی، ورود فاضلاب به دو روخانه گرگانرود و قره سو، آلایندگی زیست محیطی دارد.
غلامرضا كریمی اضافه كرد: ورود فاضلاب های شهری و خانگی به این دو رودخانه از گذشته بوده و الان نمی توان اشخاص حقیقی یا حقوقی را به دادگاه كشاند اما تذكرات لازم به مسئولان داده شده است.
وی افزود: مبحث ورود فاضلاب های خانگی و شهری گنبدكاووس در سنوات گذشته بارها در جلسات شورای سلامت این شهرستان مطرح شده اما نتیجه ای نداشته جز اینكه اعضای شورا بر تسریع در تكمیل طرح جمع آوری فاضلاب شهری این شهر تاكید كرده اند.
رییس اداره امور آب منطقه ای گنبدكاووس هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ورود فاضلاب شهری و خانگی به رودخانه های گرگانرود و قره سو واقع در شمال و جنوب این شهر غیر قانونی است.
حسین قنبری اضافه كرد: ورود این نوع فاضلاب ها كه از حدود دو دهه قبل شروع شده با وجود تذكرات و اخطارهای قانونی كه به شهرداری به عنوان متولی كانال های هدایت آب های سطحی و اداره فاضلاب شهری داده شده اما همچنان ادامه دارد و الان به یك زخم قدیمی تبدیل گشته است.
وی افزود: كانال های فاضلاب احداث شده در شهر گنبدكاووس برای هدایت آن به دو رودخانه گرگانرود و قره سو به گونه ای طراحی شده كه راه دیگری برای ساماندهی فاضلاب وجود ندارد جز اینكه طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهری این شهر، هر چه سریعتر تكمیل و به بهره برداری برسد.
قنبری خاطرنشان كرد: هنگام رها سازی آب سدهای گلستان و بوستان برای آبیاری اراضی كشاورزی پایین دست، آب ها با فاضلاب شهری مخلوط می گردد كه بدون تردید بر كیفیت محصولات زراعی تاثیر منفی می گذارد.
به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایرنا، طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهری گنبدكاووس كه از سال 1374 شروع شده، با حركت لاك پشتی خود بعد از 22 سال درمجموع تنها 40 درصد پیشرفت فیزیكی دارد.
به گفته محمد هادی رحمتی مدیرعامل شركت آب و فاضلاب شهری گلستان با وجود اینكه تابحال 377 میلیارد ریال برای اجرای طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهری گنبدكاووس هزینه شده اما برای بهره برداری از اولین مرحله طرح یعنی تكمیل تصفیه خانه و ایستگاه پمپاژ شماره 9 آن به 200 میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز است.
وی گفته است: با بهره برداری از اولین مرحله این طرح ملی روزانه بین 30 تا 40 هزار متر مكعب فاضلاب و آب های سطحی تصفیه (بازتولید) و به مصارف اراضی زراعی یا مجتمع های كشاورزی گنبدكاووس می رسد.
با این وجود به قول رحمتی، تكمیل كامل این طرح هم به یكهزارو 200 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد كه مقرر است بخشی از آن با مشاركت بخش خصوصی تامین گردد.
درهمین پیوند شهردار گنبدكاووس هم اعتقاد دارد كه به علت شرایط خاص این شهر بویژه بالابودن سطح آب های سطحی در بیشتر نقاط شهری امكان حفر چاه های جذبی در آن كم است و شهروندان از گذشته فاضلاب های خانگی را به كانال های آب های سطحی هدایت می كردند.
منصور طعنه گنبدی هم می گوید: فعلا تنها راه جمع آوری فاضلاب های شهری و خانگیآ هدایت آن به سمت رودخانه ها است تا زمانی كه طرح جمع آوری فاضلاب شهری این شهر به بهره برداری كامل برسد.
وی افزود: البته شهرداری در ساخت و سازهای جدید بویژه در ارتفاع سازی ( آپارتمان سازی ها)، مالكان را ملزم به حفر چاه جذبی یا چاه های انباری شكل (سپتینگ) می كند و تا این اقدام محقق نشود، آخر كار به آنان داده نمی گردد.
طعنه گنبدی خاطرنشان كرد: متولی اصلی درجمع آوری فاضلاب های شهری، شركت های آب و فاضلاب هستند كه باید تلاش بیشتری برای اجرای طرح جمع آوری فاضلاب شهری نمایند.
با این حال به نظر می آید، تا زمان تكمیل طرح جمع آوری فاضلاب شهری گنبدكاووس و استمرار هدایت فاضلاب های شهری و خانگی به رودخانه های گرگانرود و قره سو واقع در شمال و جنوب این شهر همچنان باید نظاره گر نفس های آخر این دو روخانه قدیمی بود.
شهر گنبدكاووس با 165 هزار نفر جمعیت و 28 كیلومتر مربع وسعت، دومین شهر بزرگ استان گلستان بعد از گرگان بعنوان مركز این استان به حساب می آید.
/3039/1860


1397/04/12
21:35:28
5.0 / 5
5004
تگهای خبر: آب , دام , رشته
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
خرید و فروش حیوان خانگی خرید و فروش حیوان خانگی
petfind.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خرید و فروش حیوان خانگی محفوظ است

خرید و فروش حیوان خانگی

انواع حیوانات خانگی و لوازم و خوراک