گزارش،
پسماند كرونایی و سلامت مردم مرزی باریك تر از مو
به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی كردستان با افزایش بیماری كرونا و پسماندهای ناشی از آن دفن غیراصولی پسماندها به دغدغه ای دوچندان برای محیط زیست و همینطور عاملی مهم برای تهدید سلامت شهروندان تبدیل و باعث نگرانی مردم شده است.
با شیوع کرونا در اوایل اسفند ماه تمامی بیمارستان ها پذیرای بیماران کرونایی نبودند و تعداد کمی از آنها بعنوان بیمارستان معین انتخاب شدند تا به بیماران کرونایی خدمات ارائه کنند، اما آمارها نشان داده است که از همان روزهای ابتدایی شیوع این بیماری، میزان پسماندهای تولیدی بیمارستان ها افزایش یافته و الان با افزایش تعداد بیمارستان های مخصوص مبتلایان به ویروس کرونا، رجوع کنندگان و افرادی که در بیمارستان ها بستری می شوند، میزان پسماند تولیدی بیمارستان ها بیشتر از پیش افزوده شده است.
همینطور با قرنطینه و افزایش حساسیت مردم و استفاده از ماسک و دستکش هم میزان این نوع پسماندها در خانه ها افزایش یافته است؛ در این بین مساله ای که مطرح می شود این است که تکلیف پسماندهای خانگی بیماران کرونایی که از بیمارستان ها ترخیص شده اند و یا آن هایی که در خانه قرنطینه شده اند چیست؟
سعدالله جدیدی، یکی از شهروندان سنندجی می گوید: با وجود هشدارها و سفارش های زیاد کارشناسان جهت استفاده از ماسک و دستکش و سپس دفع بهداشتی آن، متاسفانه هنوز در هر گوشه شهر زباله های کرونایی مانند دستکش و ماسک دیده می شود که رها شده اند و خطر جمع آوری آن متوجه همه و بخصوص پاکبانان است.
کژال یکی دیگر از شروندان اعتقاد دارد که بارها شنیده می شود افرادی هستند که هیچ علامتی از بیماری کرونا ندارند اما امکان دارد ناقل بیماری باشند پس همه ما و تک تک مردم ملزم به رعایت بهداشت فردی و اجتماعی هستیم، به همین خاطر همه مردم باید پسماندهایی که امکان دارد به ویروس کرونا آلوده باشد را داخل کیسه های در بسته قرار دهند.
فریبا رضایی، مدیرکل محیط زیست استان کردستان در گفت و گو با ایسنا در ارتباط با چالش کرونا و محیط زیست می گوید: به طور یقین افزایش استفاده از دستکش و ماسک در دوران کرونا باعث افزایش پسماندهای پلاستیکی شده است و محیط زیست در این راستا باید پایشی برای پس از این بحران داشته باشد.
وی می افزاید: هم اکنون پسماندهای عفونی دوران کرونا به محل بازیافت زباله های شهری برای بی خطرسازی منتقل می شود،
به قول مدیرکل محیط زیست استان کردستان، با اینکه با کاهش تجمع ها و برگزاری مراسم ها، بسته شدن رستوران ها و سایر اماکن عمومی میزان ورودی زباله ها در چند جایگاه بزرگ کشور همچون تهران کاهش پیدا کرده است، اما واقعیت این است که در دوران کرونا مصرف پلاستیک بسیار بیشتر از گذشته شده و میزان این نوع زباله افزایش یافته است.
وی اعلام نمود که بیمارستان ها موظفند پسماندهای عفونی را در پلاستیک های زردرنگی قرار دهند که روی آنها برچسب دارد و این پسماندها را در محلی که در بیمارستان مشخص شده و دارای پروتکل خاص خود است، بی خطرسازی کنند.
اقبال حمیدی، معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان می گوید: در اواخر سال 98، پایشی که توسط دفتر امور شهری، علوم پزشکی و بیمارستان های زیر مجموعه تأمین اجتماعی استان صورت گرفت نشان داد که در حوزه پسماند شهری میزان پسماند تولید شده در استان 392 هزار تن بوده اما این میزان در دوران کرونا به 451 هزار تن رسیده و این نشان از افزایش 10 درصدی پسماند شهری است.
به قول وی، میزان پسماند بیمارستانی در دوران پیش از انتشار کرونا یک هزار و 53 تن بوده اما حالا این رقم به 1500تن رسیده است.
معاون پسماند محیط زیست استان کردستان، اعتقاد دارد که استفاده بیش از اندازه از پلاستیک در حین خرید میوه به معضلی جدی برای محیط زیست تبدیل گشته و متاسفانه با افزایش حساسیت ها در دوران کرونا مردم آنرا نوعی فرهنگ تلقی می کنند.
حمیدی افزایش بیماران کرونایی در بیمارستان ها و مدیریت آنها و افزایش استفاده از کاورهای پلاستیکی توسط کادر درمان به خاطر حساسیت های موجود را عوامل موثر بر افزایش پسماند عفونی در بیمارستان ها ذکر کرد و می گوید: علاوه بر بیمارستان ها استفاده از دستکش و ماسک در منازل هم حتی باید عفونی محسوب شوند و به صورت تفکیک از مبداء دفع شوند.
وی اعلام نمود که هم اکنون بی خطرسازی این زباله ها در 18 بیمارستان سطح استان با نظارت آزمایشگاه های معتمد صورت می گیرد و طبق قانون با پیگیری محیط زیست این زباله ها در جایگاه پسماند عادی قرار نمی گیرد.
حمیدی با اشاره به اینکه به منظور پیشگیری از شیوع کرونا ملزم هستیم که ملاحظات بهداشتی و زیست محیطی را رعایت نماییم تصریح کرد: در این دوران استفاده از ابزار حفاظتی مانند ماسک و دستکش و... اجتناب ناپذیر است ازاین رو به جهت اینکه از این وسایل کمتر استفاده گردد باید تا حد امکان در خانه بمانیم و برای کارهای غیر ضروری از خانه خارج نشویم تا بتوانیم زنجیره انتقال این ویروس را قطع نماییم و در نتیجه میزان تولید پسماندهای بیمارستانی و خانگی را کاهش دهیم.
طبق ماده ۵ قانون مدیریت پسماند در شرایط شیوع کرونا و چه پیش از آن، مدیران اجرایی پسماندها موظف می باشند برپایه معیارها و ضوابط وزارت بهداشت ترتیبی اتخاذ کنند تا سلامت، بهداشت و ایمنی عوامل اجرایی تحت نظارت آنها تأمین و تضمین شود.
وزارت بهداشت علاوه بر پروتکل های گذشته از همان روزهای آغاز شیوع کرونا پروتکل های بهداشتی جدیدی را برای اصناف مختلف و عوامل درگیر در مدیریت پسماند تدوین کرد و در شرایط کنونی با حساسیت، شدت و حدت بیشتری باید رعایت و اجرا شوند.
همینطور مردم چه بیمار و دارای علایم بیماری چه سالم و فاقد علایم بیماری باشند باید پسماندهایی که امکان دارد به ویروس کرونا آلوده باشد را داخل کیسه های در بسته قرار دهند سپس آنها را در سطل زباله خانگی یا مخازن شهری دفع کنند تا اگر پاکبان ها، زباله گردها و کودکان کار عوامل حفاظتی را رعایت نکرده بودند، به این ویروس مبتلا نشوند.
منبع: petfind.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب