یك فعال محیط زیست:

توجه كافی به كوه های ایران نمی گردد

توجه كافی به كوه های ایران نمی گردد به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی مدیرعامل انجمن حفظ محیط كوهستان كشور با اشاره به مزایای وجود كوهستان ها در كشور در ابعاد مختلف اظهار داشت: كوهستان ها حدود نیمی از سطح كشور را در بر می گیرند. این نشان از اهمیت كوه ها دارد، اما متاسفانه آنچنان كه باید به آنها توجه نمی گردد.



عبدالله اشتری در گفت و گو با ایسنا، افزود: ایران از مزیت طبیعی كوهستان ها برخوردارست كه مهم ترین منابع تامین كننده آب شیرین هستند. دو عامل كلیدی طبیعی؛ یعنی بیابان و كوهستان در فلات ایران حاكم است كه مجاورت این دو سیستم شرایط اقلیمی ایران را رقم زده و موجب ایجاد تنوع آب و هوایی، تنوع زیستی و زیست بوم های متنوع در كنار یكدیگر شده است و بنا بر این ایران را بعنوان كشور "چهار اقلیم" می شناسند.

این فعال حوزه محیط كوهستان اضافه كرد: بنابر تعاریف جهانی، «كوه» سه خاصیت دارد كه شامل ارتفاع، شیب و دامنه جغرافیایی است؛ یعنی هر منطقه ای كه این سه شاخص را دارا باشد كوهستان نامیده می شود، اما شاخص دیگری كه می توان برای كوه در نظر گرفت تغییرات دمایی است كه با تغییر ارتفاع هم راه است.

ایشان سپس اظهار داشت: با افزایش ارتفاع از دمای هوا كم می شود و در ارتفاعات هوا سردتر و امكان دوام برف بیشتر است و این مساله موجب به وجود آمدن یخچال ها و برف چال های طبیعی در ارتفاعات می شود كه منابع آب شیرین هستند.

مدیرعامل انجمن حفظ محیط كوهستان ضمن بیان اینكه در سال های اخیر كوهستان ها بعنوان برج های آب شیرین دنیا شناخته شده اند، اظهار نمود: كوه های مرتفع محل انباشت برف هستند كه با گرم شدن هوا برف آنها به تدریج ذوب می شود و منابع آب شیرین در پایین دست (شهرها) را تامین می كنند، اما به سبب مخروطی شكل بودن كوه ها وسعت زمین در دامنه ها بیشتر و در قله ها كمتر است. بدین سبب انباشت برف در پهنه محدودتری اتفاق می افتد.

اشتری همین طور با اشاره به اینكه « سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد» (فائو) پهنه های ارتفاعی جهان را طبقه بندی كرده است، اظهار داشت: بر طبق این طبقه بندی ۴۸ درصد خشكی های زمین بیش از ۵۰۰ متر، ۱۱ درصد آنها بیش از ۲۰۰۰ متر، پنج درصد بیش از ۳۰۰۰ متر و تنها دو درصد از خشكی های جهان بیش از ۴۰۰۰ متر ارتفاع دارند.

این فعال حوزه محیط كوهستان با اشاره به اینكه كوهستان ها حدود نیمی از سطح كشور را در بر می گیرند، اشاره كرد: این نشان از اهمیت كوه ها دارد اما متاسفانه آنچنان كه باید به كوه ها توجه نمی گردد. ایران در مجموع ۱۷ هزار هكتار پهنه دریافت و انباشت برف دارد كه به نظر عدد قابل توجهی می آید، اما وقتی به مساحت كل كشور یعنی یك میلیون و ۶۸۰ هزار كیلومتر مربع تقسیم شود، می بینیم آنچنان عدد بالایی نیست؛ بدین سبب این مسئله نخستین و اصلی ترین آگهی است كه باید در جهت حفظ و مدیریت منابع آبی خود تلاش نموده تا بتوانیم از برف انباشته شده در ارتفاعات مان به درستی استفاده نمائیم.

مدیرعامل انجمن حفظ محیط كوهستان در بخش دیگری از صحبت های خود با اعلان اینكه دو سلسله جبال اصلی ایران یعنی البرز و زاگرس با بیش از ۳۰۰۰ متر ارتفاع به دلیلهای مختلفی همچون تنوع زیستی، دانش بومی، فرهنگ و... اهمیت بسیاری دارند، اظهار داشت: زاگرس طولانی ترین رشته كوه ایران است كه از شمال غرب به شكل یك قوس بزرگ تا مناطقی از جنوب و جنوب شرق كشور ادامه دارد.

وی اضافه كرد: عرض برخی مناطق زاگرس مركزی به بیش از ۴۰۰ كیلومتر می رسد و از مرتفع ترین كوه های آن می توان به رشته كوه های «دنا»، «زردكوه» و «اُشترانكوه» اشاره نمود كه همگی بیش از ۴۰۰۰ متر ارتفاع دارند.

این فعال محیط زیست در بخش دیگری از صحبت های خود اظهار داشت: ایران روی كمربند خشك دنیا قرار دارد و می دانیم كه میانگین بارندگی در این كمربند بسیار پایین است و كشورهای واقع در این منطقه عموما با تنش های آبی مواجهند.

اشتری با اعلان اینكه بیشترین حجم بارندگی كشور در ارتفاعات زاگرس رخ می دهد، اظهار نمود: بر طبق آمار، حدود ۴۵ درصد منابع آبی كشور از زاگرس تامین می شود و بنا بر این اقتصاد آبی ایران به زاگرس گره خورده است. همین طور مهم ترین، پر آب ترین و طولانی ترین رودهای كشور همچون «زاینده رود»، «كارون»، «كرخه» و «قزل اوزن» از زاگرس سرچشمه می گیرند.

وی به رشته كوه های دیگر ایران و اهمیت آنها اشاره و اشاره كرد: رشته كوه های پراكنده بسیاری مانند «شیركوه» و «الوند» در بخش های داخلی ایران وجود دارند كه حیات، معیشت و كارهای كشاورزی مردم به آن وابسته است. این كوه ها علاوه بر تامین آب شیرین مناطق و شهرهای اطراف موجب تعدیل آب و هوا می شوند. بعنوان مثال شیركوه، منبع تامین آب شهر یزد است كه در مجاورت كویر و منطقه كاملا خشك قرار دارد.

این فعال حوزه محیط زیست اظهار داشت: از جانب دیگر برمبنای تحقیقات « سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد» (فائو) كوهستان های جهان در طبقه بندی های مختلف همچون كوه های مناطق خشك و كوه های مناطق مرطوب قرار دارند. كوهستان های كشور ما جزو كوه های خشك هستند و بدین جهت اهمیت آنها برای ما دوچندان می شود چونكه اگر این كوهستان ها را نداشتیم سرتاسر فلات ایران می توانست یك بیابان خشك مانند بخش هایی از كشور لیبی و مصر كه كوهی ندارند، باشد.

مدیرعامل انجمن حفظ محیط كوهستان با اعلان اینكه تنوع زیستی یكی دیگر از مزیت های كوهستان ها است، اظهار نمود: به سبب رطوبت بیشتر مناطق كوهستانی، قابلیت رشد و نمو گیاهان در كوهستان ها بهتر است و به سبب وجود كمربندهای ارتفاعی مختلف در كوه ها، این نواحی از تنوع زیستی بالایی برخوردار می باشند.

وی اضافه كرد: در كمربندهای ارتفاعی مختلف به سبب تفاوت نوع خاك، جهت جغرافیایی، میزان رطوبت و... تنوع زیستی غنی ای به وجود آمده است و تمام این عوامل موجب می شوند كه در یك محدوده نسبتا كوچك از كوه ها انواع و اقسام گیاهان رشد كنند.

اشتری در ادامه اظهار داشت: حدود ۲۵ درصد جنگل های دنیا كوهستانی هستند؛ این درحالیست كه بیشترین جنگل های ایران در كلاس جنگل های كوهستانی قرار دارند. جنگل های بلوط در كوه های زاگرس به حفظ منابع آب و خاك كمك می كنند و جنگل های هیركانی رشته كوه البرز از نظر تنوع گونه ای ارزش جهانی دارند.

این فعال حوزه محیط زیست با اعلان اینكه در ایران تابحال ۸۰۰۰ گونه گیاهی شناسایی شده كه نزدیك به ۱۷۰۰ گونه اندمیك و منحصر به فرد ایران هستند، اظهار نمود: رویشگاه خیلی از این گیاهان، مناطق مرتفع و كوهستانی است؛ همین طور مراتع كوهستانی، علوفه میلیون ها راس دام را تامین می كنند كه در تامین مواد لبنی و پروتئینی انسان ها اهمیت دارند.

وی افزود: پوشش گیاهی كوه ها و مراتع بالادست علاوه بر تامین علوفه، موجب نفوذ آب و تقویت منابع آب زیرزمینی می شوند و از وقوع سیل جلوگیری می كنند. در صورت تخریب پوشش گیاهی در كوه ها، آب در سطوح شیب دار جریان پیدا می كند سبب فرسایش شدید خاك، وقوع سیل و دیگر خسارات می شود.

مدیرعامل انجمن حفظ محیط كوهستان با اشاره به اینكه كوه ها منبع معادن خیلی از جمله سنگ و فلز هستند، اشاره كرد: نمی توان گفت از هیچ معدنی بهره برداری صورت نگیرد چون كار، معیشت و برخی مسائل اقتصادی كشور به معادن وابسته است.

اشتری در آخر درباره ضوابط بهره برداری از معادن اشاره كرد: بهره برداری از معادنی كه به لحاظ زیست محیطی حساس یا باارزش هستند، مجاز نیست. بدین سبب معادن باید قبل از آغاز عملیات استخراج بررسی شوند، گرچه همین بررسی های اولیه نیز تخریب زیادی را به كوهستان ها وارد میكند.





منبع:

1399/01/30
16:23:21
5.0 / 5
3270
تگهای خبر: آب , اقلیم , بارندگی , پوشش گیاهی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱
خرید و فروش حیوان خانگی خرید و فروش حیوان خانگی
petfind.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خرید و فروش حیوان خانگی محفوظ است

خرید و فروش حیوان خانگی

انواع حیوانات خانگی و لوازم و خوراک