آتش سوزی، آخرین میخ بر تابوت رویشگاه های زاگرس

آتش سوزی، آخرین میخ بر تابوت رویشگاه های زاگرس به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی درپی وقوع آتش سوزی در جنگل ها و مراتع گچساران در استان كهگیلویه و بویر احمد از روز جمعه (۲ خرداد ماه) یك فعال محیط زیست اظهار داشت: در شرایط كنونی وقوع آتش سوزی در جنگل های زاگرس حكم كوبیدن آخرین میخ را بر تابوت رویشگاه های زاگرس دارد.



محمد درویش در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه با عنایت به نامساعد بودن وضعیت رویشگاه های زاگرس، آتش سوزی های جنگلی می تواند فجایع جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد، اظهارکرد: زادآوری رویشگاه های زاگرس به علت فشار دام، قاچاق چوب و تبدیل بلوط به زغال به شدت کم شده است. بعضی از این رویشگاه ها به عمد تخریب شده و کاربری کشاورزی پیدا کرده اند و هیچ نهال جدیدی به علت وجود و تغذیه دام امکان رشد پیدا نمی نماید. ازاین رو وقوع آتش سوزی در این شرایط، حکم آخرین میخ بر تابوت زاگرس را دارد ازاین رو تحت هیچ شرایطی نباید اجازه دهیم این اندک رویشگاه های جنگلی باقی مانده طعمه آتش شوند.

وی ضمن بیان اینکه با عنایت به بارندگی های خوب سالجاری و رشد پوشش های گیاهی یکساله تمام مدیران سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری و کارشناسان نسبت به افزایش احتمال آتش سوزی در عرصه های طبیعی اخطار داده بودند، اظهار نمود: زمانی که بارندگی های خوبی در کشور رخ می دهد پوشش های یکساله انبوه می شود اما با آغاز خرداد ماه و نزدیک شدن به فصل گرم سال این پوشش های گیاهی آغاز به خشک شدن می کنند و ازاین رو جنگل ها به انبارهای کاه آماده اشتعال تبدیل می شوند که با یک ته سیگار یا تکه شیشه خرد شده در کف جنگل که حالت ذره بینی پیدا کند، می تواند شعله ور شود.

درویش در ادامه خاطرنشان کرد: انتظار می رفت پیش از وقوع حادثه آتش سوزی جنگل های گچساران مردم از راه رسانه ها آگاه می شدند که شرایط انبوه بودن پوشش گیاهی خشک چه اعمالی را نباید انجام دهند تا آتش سوزی به وقوع نپیوندد. صدا و سیما با ساخت کلیپ های کوتاه و آموزنده می تواند مردم را آگاه کند که تحت هیچ شرایطی نباید شیشه در جنگل جا بگذاریم یا درطبیعت آتش روشن نماییم و اگر تحت شرایط استثنایی آتش روشن می نماییم حتما از خاموش شدن کامل آن مطمئن شویم و تحت هیچ شرایطی سیگار را از پنجره ماشین به بیرون نیندازیم.

وی افزود: صدا و سیما هم باید شماره تلفن های یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری (۱۵۰۴) و سازمان حفاظت محیط زیست (۱۵۴۰) را به صورت مرتب اعلام نماید و در اختیار مردم قرار دهد که مردم به محض مشاهده آتش سوزی در جنگل ها و مراتع بلافاصله آنرا گزارش کنند چونکه در ۹۰ درصد آتش سوزی ها اگر طی نیم ساعت اول به آن رسیدگی شود، آتش خاموش می شود و هیچ خسارتی را به بار نمی آورد ازاین رو گزارش دادن و مهار شدن آتش در لحظه های اول بسیار مهم می باشد.

درویش با اشاره به اینکه گفته می شود آتش سوزی اخیر جنگل ها و مراتع گچساران از کنار دانشگاه آزاد اسلامی شروع شده است و احتمال دارد یکی از دانشجویان، اساتید یا کارمندان دانشگاه به غفلت سیگار خویش را در پوشش های گیاهی خشک شده پرت کرده باشد که گر گرفته و به سمت جنگل ها رفته است، تصریح کرد: با عنایت به این که اغلب مناطق طبیعی کشور تا کنار جاده ها امتداد دارند و پر از علف هستند، کافی است راننده ای طبق عادت ته سیگار خویش را از پنجره ماشین به بیرون پرتاب کند تا این دفعه آتش از کنار جاده به سمت جنگل ها سرازیر شود.

این عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور در پاسخ به این پرسش که نهادهای دولتی چه اقداماتی باید جهت اطفای حریق جنگل های گچساران و جلوگیری از وقوع رخدادهای مشابه انجام دهند، اظهار داشت: سازمان جنگل ها از توان نیروی انسانی جهت مهار آتش برخوردار نیست ازاین رو باید از نیروهای داوطلب مردمی کمک بگیرد، کمپ هایی به صورت آماده باش در مناطق حساس مانند جنگل های ارسباران، زاگرس و هیرکانی مستقر شوند، به مردم آموزش داده شود و امکانات اولیه مانند آتش بر و پمپ های پاششی در اختیار آنان قرار دهند و بخش هایی از جنگل را با آتش بر جدا کنند تا احتمال سرایت آتش کاهش پیدا کند.
بوروکراسی اداری مانع اعزام بموقع بالگردهای اطفای حریق به جنگل ها
وی در ادامه ضمن بیان اینکه در شرایط آتش سوزی عرصه های طبیعی باید برای مهار آتش در مناطق صعب العبور از بالگردها و هوانیروز کمک گرفت، خاطرنشان کرد: متاسفانه در چنین شرایطی منابع طبیعی باید روند بوروکراتیک درخواست بالگرد و واریز پول به حساب هوانیروز در ایام غیر تعطیل و... را طی کند، به همین خاطر است که بالگردهای اطفای حریق سه روز بعد از آغاز آتش سوزی به محل اعزام شدند در حالیکه این بالگردها باید روز جمعه اعزام می شدند تا عملیات اطفای حریق با سرعت بیشتری صورت گیرد.

به گفته درویش، ستادهای بحران و استانداران باید این اختیار را داشته باشند تا موانع بوروکراتیک را حذف نمایند تا در ایام تعطیل هم عملیات اطفای حریق و اعزام بالگردها بلافاصله صورت گیرد و تنها در چنین شرایطی است که می توان نسبت به مهار آتش سوزی ها و کاهش خسارات ناشی از آن امسال امیدوار بود وگرنه فجایع بسیار بدی اتفاق خواهد افتاد و امکان دارد ۴۰ تا ۵۰ هزار هکتار از جنگل های ایران طی سالجاری طعمه حریق شود.

وی افزود: یکی دیگر از اقدامات نهادهای دولتی در مهار و جلوگیری از آتش سوزی جنگل ها استفاده سازمان فضایی وزارت ارتباطات از سنجنده های ماهواره ای جهت مشاهده و گزارش رخداد آتش سوزی به یگان های حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری و سازمان حفاظت محیط زیست است.

درویش تصریح کرد: اگر همه این اقدامات بموقع از جانب نهادهای دولتی صورت گیرد علاوه بر آن صدا و سیما در جهت اطلاع رسانی و آموزش به مردم درباره اهمیت جنگل ها و عوامل موثر بر بروز آتش سوزی در این حوزه ها به خوبی عمل کند می توان تا حد زیادی نسبت به کاهش خسارات ناشی از آتش سوزی جنگل ها امیدوار بود.

تبعات آتش سوزی بر تنوع زیستی جنگل ها

این عضو کرسی محیط زیست و امنیت ملی در شورایعالی امنیت ملی کشور در پاسخ به این پرسش که آتش سوزی جنگل ها و مراتع گچساران چه پیامدهایی برای حیات وحش به همراه دارد، تصریح کرد: چنین آتش سوزی هایی به حیات وحش صدمه بسیار جدی وارد می نماید بویژه نوزادان و توله های آنها که توان حرکت ندارند همینطور پرنده های کوچک، جوجه ها و تخم های پرندگان ازاین رو تنوع زیستی به شدت به مخاطره می افتد. آتش سوزی عرصه های طبیعی حیوانات را گرفتار ترس و استرس می کند و آنها به ناچار مجبور می شوند به محیط های خطرناک شهری و جاده ها وارد شوند که در نتیجه اغلب آنها بر اثر تصادفات جاده ای یا شکار از بین می روند.

درویش در انتها با تاکید بر اینکه مردم باید به محض مشاهده آتش سوزی در جنگل ها و مراتع، آنرا گزارش دهند، اظهار داشت: مالکیت جنگل های کشور تنها با سازمانی به نام جنگل ها، مراتع و آبخیزداری نیست بلکه تمام مردم ایران مالک این جنگل ها هستند و باید نسبت به آن مسئول باشند.

به گزارش خرید و فروش حیوان خانگی به نقل از ایسنا آتش سوزی جنگل ها و مراتع کوه های شمالی شهرستان گچساران واقع در استان کهگیلویه و بویر احمد روز جمعه (2 خرداد ماه) شروع شد و به قول علی خوانپایه - فرماندار شهرستان گچساران - تا ساعت 23 دوشنبه (5 خرداد ماه) ادامه داشت که با کمک نیروهای مردمی و محلی، سازمان ها و دستگاه های مختلف و مجموعه هوانیروز ارتش و هوافضای سپاه مهار گشت. حسین کلانتری - استاندار کهگیلویه و بویراحمد - هم گفته است که بیشتر از ۲۰۰هکتار از مراتع و جنگل های گچساران طمعه حریق شده است.




1399/03/06
14:23:31
5.0 / 5
2804
تگهای خبر: آب , آتش , آموزش , بارندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۲
خرید و فروش حیوان خانگی خرید و فروش حیوان خانگی
petfind.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خرید و فروش حیوان خانگی محفوظ است

خرید و فروش حیوان خانگی

انواع حیوانات خانگی و لوازم و خوراک