با همكاری سازمان ملل؛

ایران، عراق و سوریه تفاهمنامه مقابله باگردوغبار امضا می كنند

ایران، عراق و سوریه تفاهمنامه مقابله باگردوغبار امضا می كنند خرید و فروش حیوان خانگی: اهواز - مدیر ملی كارگروه مقابله با گرد و غبار اظهار داشت: تهیه برنامه جامع مقابله با گرد و غبار با منشا خارج از كشور با همكاری ایران، سوریه و عراق و زیرنظر برنامه عمران سازمان ملل متحد (UNDP) در دستور كار امسال است.


علی محمد طهماسبی بیرگانی سه شنبه در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا در اهواز، هدف از این تفاهم نامه چهارجانبه را مهار كانون های گرد و غبار با منشا خارجی بیان كرد و اضافه كرد: تفاهمنامه بین المللی با كشورهای همسایه می تواند آنها را مجاب كند كه عملیات مقابله با گرد و غبار را شروع كنند و گامی در مهار كانون هایی كه كشور ما را تحت تاثیر قرار می دهد، بردارند.
وی با اشاره به اهمیت جایگاه این سند، بیان كرد: از سال 76 چند تفاهم نامه با كشورهای تركیه، عراق، سوریه، قطر و بحرین امضا شده اما این تفاهم نامه ها اجبار آور نبوده است بنابراین تصمیم گرفتیم مساله گرد و غبار را با استفاده از مجامع بین المللی پیگیری نماییم تا با استفاده از كنوانسیون های بین المللی ضمانت اجرایی داشته باشد.
طهماسبی بیرگانی افزود: اعتبار مورد نیاز برای این اجرای این توافق از هر سه كشور تامین می گردد كه سهم مربوط به خوزستان از محل اعتبارات گرد و غبار خوزستان خواهد بود.
وی همینطور با تشریح دیگر برنامه های امسال این كارگروه ملی اظهار داشت: طرح مقابله با كانون های گرد و غبار كشور هم اكنون بیش از 50 درصد پیشرفت دارد و این طرح تا تیر 98 با استفاده از مدلهای هواشناسی، مدلهای زمینی و سنجش از دور مطالعه و تدوین می گردد.
وی تهیه مطالعات جامع مقابله با گرد و غبار چهار استان خوزستان، كرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان را از اولویت های این كارگروه دانست و اضافه كرد: بخشی از مطالعات جامع مقابله با گرد و غبار در خوزستان انجام شده و در سایر استان ها هم تا آخر امسال و یا اوایل 98 به اتمام می رسد.
وی افزود: مطالعات منشا یابی گرد و غبار خارجی اثرگذار بر جنوب غرب كشور با همكاری سازمان هواشناسی هم در دستور كار امسال قرار دارد.
سازمان ملل متحد اولین قطعنامه خویش را با عنوان 'مقابله با گرد و غبار' و با پیشنهاد ایران در آذر سال 95 به تصویب رساند. برگزاری یك اجلاس جهانی در تهران از مصوبات این قطعنامه بود كه در تیر سال 96 انجام شد. در زمان برگزاری این اجلاس 'اریك سولهایم' معاون دبیركل و رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل سفری به اهواز داشت. او اولویت این نهاد برای مهار پدیده گرد و غبار در ایران را مربوط به اهواز دانست و اظهار داشت: مساله گرد و غبار در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورك مطرح خواهد شد.

* آغاز طرح جامع از آبان
مدیر ملی كارگروه مقابله با گرد و غبار در ادامه اظهار داشت: طرح جامع مقابله با گرد و غبار خوزستان از آبان امسال اجرایی می گردد.
وی با اشاره به بازدید روز دوشنبه هفته جاری خود از كانون های گرد و غبار جنوب شرق اهواز بیان كرد: 150 میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی به مقابله با آثار گرد و غبار اختصاص یافته كه 50 میلیون دلار از این اعتبارات برای بازسازی شبكه برق است؛ 100 میلیون دلار بقیه با ارز نرخ سی و پنج هزار ریال (در زمان تقدیم لایحه به مجلس) معادل سه هزار و 500 میلیارد ریال برآورد شده كه به مهار كانون های گرد و غبار اختصاص می یابد.
به گفته وی، یك هزار و 50 میلیارد ریال از این اعتبارات حدود 10 روز پیش در اختیار سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان قرار گرفته است.
وی اضافه كرد: مقرر شده اعتبارات مقابله با گرد و غبار و اجرای طرح ها به استانداری خوزستان واگذار شود اما به منظور بهینه كردن هزینه ها و اثربخشی، این دفعه مقرر است اعتبارات تنها بر مبنای مطالعات مصوب و تایید شده كارگروه ملی گرد و غبار تخصیص شود.
طهماسبی بیرگانی اظهار داشت: مطالعات گرد و غبار توسط موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع كشور آغاز و بخش جنگل و مرتع آن انجام شده كه این مطالعات در یك هفته آینده به استانداری خوزستان تحویل داده می شود.
به گفته وی، طرح مطالعاتی در سطح 89 هزار هكتار انجام شده و تا سقف 320 هزار هكتار از كانون های گرد و غبار هم در حال مطالعه است.
وی افزود: بعد از تصویب این طرح در كارگروه استانی گرد و غبار در استانداری خوزستان و تكمیل بخش های مختلف آن شامل هواشناسی، زمین شناسی، بهداشت و درمان، راه و ترابری و... دوباره در كارگروه ملی گرد و غبار طرح و تصویب می گردد كه بعد از آن قابلیت اجرا خواهد داشت كه پیش بینی می گردد در آبان امسال اجرایی شود.
طهماسبی بیرگانی بیان كرد: كارگروه ملی گرد و غبار قبل از این مطالعات منشا یابی گرد و غبار را توسط موسسه آبخیزداری انجام داده ولی طرح جامع و برنامه عمل تابحال تصویب نشده بود.
وی درباره دلیل آغاز عملیات مهار كانون های گرد و غبار قبل از تصویب مطالعات جامع اظهار داشت: عملیات اجرایی به صورت فوری و اضطراری اجرا شد بنابراین مطالعاتی وجود نداشت، اما موسسه تحقیقات جنگل ها بعنوان بازوی تحقیقاتی وزارت جهاد كشاورزی، مطالعات را همزمان با اجرا آغاز كرد.
طهماسبی بیرگانی اضافه كرد: استانداری خوزستان، دانشگاه شهید چمران اهواز را بعنوان بازوی علمی خود معرفی كرده و این دانشگاه تكمیل طرح مطالعاتی را كه توسط سازمان جنگل ها شروع شده بود، به عهده دارد.

** كهور پاكستانی سمی و آلرژی زا نیست
مدیر ملی كارگروه مقابله با گرد و غبار همینطور انتقادات مطرح شده نسبت به گونه گیاهی 'كهور پاكستانی' كه در كانون های گرد و غبار كاشته شده را رد كرد و اظهار داشت: مطالعات نشان داده كه این گونه سمی و آلرژی زا نبوده و هیچ مشكلی ندارد.
وی اضافه كرد: در هند و پاكستان، صمغ و میوه و همه اجزای این گونه بعنوان محصولات خوراكی و آرایشی تهیه می گردد و از صمغ آن شربت می گیرند.
طهماسبی بیرگانی كشت كهور برای بیابان زایی غرب كرخه را موفقیت آمیز دانست و افزود: این گونه گیاهی، در خوزستان و بوشهر مهاجم نیست چونكه به صورت خودرو رشد نمی كند و حتما باید نهال آن كاشته شود اما در شرق جاسك هرمزگان و جنوب سیستان در كنار مزارع می روید و كشاورزان را آزار می دهد.
وی بیان كرد: البته این گونه نباید به صورت یكدست باشد و همراه آن باید گونه های بوته ای شورپسند هم كاشته شود كه اقدامات برای این منظور هم انجام می گردد.

** كانال بدون ارزیابی محیط زیست
طهماسبی بیرگانی در ادامه با اشاره به اینكه كانال آبرسانی به كانون های گرد و غبار اطراف اهواز مطالعات ارزیابی زیست محیطی ندارد، اظهار داشت: این انتقاد درباره این كانال آبرسانی وارد است و از مجریان در آینده می خواهیم كه پیوست زیست محیطی آن را ارائه دهند.
وی اضافه كرد: این كانال آبرسانی مقرر است علاوه بر آبرسانی به كانون های گرد و غبار و پخش آب در تالاب های محلی اطراف اهواز، برای آبیاری نخیلات شادگان هم مورد استفاده قرار گیرد.
مهار كانون های گرد و غبار جنوب و شرق اهواز، به دنبال توفان شدید گرد و غبار اسفند 95 با دستور رییس جمهوری شروع شد.
بر همین اساس احیای پوشش گیاهی و تالاب های محلی در مناطق فوق بحرانی كانون های گرد و غبار در دستور كار قرار گرفته است.
خوزستان بیش از 700 هزار هكتار كانون گرد و غبار دارد كه بخشی از آن كانون های ماسه ای فرسایش بادی و بخشی هم كانون های رسی است.
9754/ 6037


1397/05/17
14:52:42
5.0 / 5
4755
تگهای خبر: آب , جنگل , دام , هوا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
خرید و فروش حیوان خانگی خرید و فروش حیوان خانگی
petfind.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خرید و فروش حیوان خانگی محفوظ است

خرید و فروش حیوان خانگی

انواع حیوانات خانگی و لوازم و خوراک